Tamam Tamam, Ticaret Yapabilirsiniz

Eğitim mi Ticaret mi yazısıyla ilgili yapmış olduğumuz haberden dolayı birçok yerden olumlu-olumsuz dönüşler aldık. Eğitimin öncüsü olan değerli öğretmenlerimizin, ticaret alanında ortaya çıkan çalışmalarını öğretmenliklerinden daha öne almalarına halkımızın tepkisini dile getirmiştik.

Tamam Tamam, Ticaret Yapabilirsiniz
Tamam Tamam, Ticaret Yapabilirsiniz

Esnaf ahilik teşkilatının vazgeçilmez bir parçası olarak millete emanettir. Bu parçanın korunması, aynı zamanda sarsılmaz bütünlüğü için yasal mevzuat açısından sıkıntı olmayan ama etik de olmayan bir takım durumların halk tarafından olumsuz karşılandığını yazmıştık. Ders ve alanıyla ilgili yenilikleri takip ederek farklı öğretim metodları üzerinde çalışmak yerine, siyaset başta olmak üzere emlak sektörü, parsel çalışmaları,  tarım faaliyetleri, ticaret ve dijital etkinlikleri daha çok önceleyen öğretmenlerimiz vicdanları yaralamaktadır.

Eğitimcinin kutsallığına, toplumu yetiştirmedeki önemli rolüne dikkat çekmek için basın olarak aracılık yapıyoruz. Eğitimcinin sadece okul ders saatlerinde değil, her zaman eğitimci olarak örnek bir pozisyonda olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Hobiler her insanın kendisini asıl amacına taşımaya motive eden araçlardır. Araçları amaç haline getirmek nesli ihmal etmek demektir. Biz de yeni neslin heba olmasını değil, geleceğimizi aydınlatmasını arzu ediyoruz.

Yasal Mevzuat 657'ye tabi memurlara ticaret yasağı getirirken, sermaye şirketlerine ortak olmalarını yasaklamıyor. Örtülü bir şekilde yapıları yönetmek yerine yasal mevzuata uygun da ticaret yapılabilir.

657 sayılı Kanun’a göre devlet memurunun tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek şekilde ticari faaliyet bulunması yasal olarak mümkün değildir. Bununla birlikte, devlet memurunun ticari faaliyetlerde bulunan sermaye şirketlerinde ortak olmalarına herhangi yasal bir engel bulunmamaktadır.

Bu nedenle, devlet memuru anonim ve limited şirket kurabilir veya bu tür şirketlere ortak olabilir. Devlet memuru bu tür şirketlerde sermayenin tamamına da sahip olabilir (tek hissedar). Diğer bir deyişle, devlet memuru tek başına anonim veya limited şirket kurabilir. Bununla birlikte, devlet memuru sermayesi ister kendisine isterse başkasına ait olsun herhangi bir şirketin yönetim ve temsil organlarında görev alamaz. Bu bağlamda devlet memuru sermayesinin tamamı kendisine ait bile olsa anonim şirkette yönetim kurulu üyesi, limited şirkette ise şirket müdürü olamaz. Limited şirketlerde ortaklardan en az birinin temsil yetkisine sahip (müdür) olması gerektiğinden limited şirketlerde müdür olması yasak olan devlet memurunun sermayesinin tamamı kendisine ait olacak şekilde limited şirket ortağı olması yasal olarak mümkün değildir.

Bu nedenle, ticari girişimlerde bulunmayı ve ticari kazanç elde etmeyi amaçlayan devlet memuru ancak limited şirket veya anonim şirket kurmak veya kurulu bu tür şirketlere ortak olmak suretiyle ticari faaliyet icra edebilir (yönetim ve temsil organlarında yer almamak şartıyla). 

Bu yasal çerçevede mücadele veren her memur başımızın tacıdır. Diğerlerini halkın vicdanı ve niyetine emanet ediyoruz...