Trafik Işıkları

Mesleğim gereği çeşitli seminer, konferans, çalıştay ve benzeri etkinliklere katılmam için diğer taraftan imkânlar dâhilinde gezmeyi sevdiğim için birçok yolculuğa özel aracımla gittim.

Trafik Işıkları

Mesleğim gereği çeşitli seminer, konferans, çalıştay ve benzeri etkinliklere katılmam için diğer taraftan imkânlar dâhilinde gezmeyi sevdiğim için birçok yolculuğa özel aracımla gittim. 

Son zamanlardaki akaryakıt zamlarından önce herhangi bir yere özel araçla gitmek her zaman kazançlıydı. Özellikle zaman ve rahatlık bakımından hele bir de ailenle beraber giderken kazanç daha büyük hale geliyor. Yol; benim için bir medeniyet ve gelişmişlik göstergesidir. Bir bölgenin yakın çevresinde yol geçiyorsa orada genellikle ticaret gelişir, sanayi gelişir, tarım gelişir, insan popülasyonu farklılaştığı için genellikle hoşgörü gelişir. Bu konuda Gölbaşı çok şanslı yerleşim yerlerinden biridir. Yukarıda gelişimle ilgili söylediklerimin tamamını 1958 yılında kurulan Gölbaşı’nın çok kısa sürede gelişiminde görebiliriz. Gelişimdeki en büyük etken Demiryolu, ve şehirler arası yolun bulunmasıdır. Bunların yanına cenneti andıran iklim ve coğrafik yapısı bunu daha da güçlendirmiştir. Gölbaşı’na eş olarak yakın çevremizde Pazarcık ilçesini gösterebilirim.

Yolculuk sırasında severek gittiğim yönler var, mecburiyetten gittiğim yerler var. Mesela ilçemizin batı tarafına giderken yolum üstünde olan Pazarcık’tan geçmek bana işkence gibi geliyor. Nedeni gayet basit, Pazarcığın ortasından geçen şehirler arası karayolu üzerinde Tren bariyerleri dahil (1 adet) toplamda 9 tane Trafik Işıkları var. Yukarı Pazarcık’ın girişinde başlıyor, aşağı Pazarcık’a kadar üç tane, haydi gündüzleri anladık ama gece saatlerinde bile aktif olduğuna bir çok kez şahit oldum. İn cin top oynuyor ama biz gecenin üçünde kırmızı ışıkta bekliyoruz “Fe SübhanAllah”. Aşağı Pazarcık’taki Trafik ışıklarına bakınca ortalama 100-150 metre aralıklarla ışık koymuşlar.

Bir ışık yeşil yanarken bir sonraki kırmızı yanıyor. Vel hasılı uzun yola çıktığımda Pazarcık şehir içinde harcadığım zamana her zaman içim acır. 

Diyeceksiniz ki bize ne Pazarcık’tan, doğrudur ama aynı karayolu Gölbaşı’ndan da geçiyor. İlçe merkezinde sadece iki tane Trafik Işık var. O da bir Adıyaman yol ayrımında diğeri 1 Nolu Sağlık Ocağı yol ayrımında. Ne Bölge Trafik tarafında, nede Hastane tarafında yok. Ve buralarda Trafik ışıklarının olmaması özellikle okulların dağılma saatinde, akşam mesai bitimlerinde birçok maddi hasarlı trafik kazalarına sebep oluyor.

Özellikle Hastane tarafındaki Gaz istasyonun oradaki yol geçiş cebinde trafik tıkanıyor ve gerek araçlara gerek ise yayaların can ve mal güvenliği tehlikeye giriyor. O bölgede, İlçe Hastanesi (Özellikle Ambulansların ve hastaneye giden diğer araçların acil durumunu düşünürsek) , Polis Lojmanları, TOKİ yolu (yaklaşık 900 hane), , 4 okul (en az 2000 öğrenci) ve Gölbaşının en büyük iki mahallesi bulunmakta. Bunların günlük yer değiştirmesi ister istemez gerek yaya gerek ise araç trafiğinin yoğunluğunu arttırmaktadır.

Yol Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı olduğu için yerel yönetim idarecilerinin etkisi olmuyor. “Trafik Işıkları Hakkındaki Yönetmelik’e” göre; “Trafik ışıkları rasgele şekilde değil belirli bir düzene göre çalışır. Belirli bir lokasyondaki trafikte hangi saatte kaç araba geçtiğine ve bu araçların ortalama hızlarına bakılarak hangi ışığın kaç saniye yanacağı belirlenir.” İfadesi bulunmakta.

Şimdi soruyorum ilgili yetkililere, Pazarcık ilçesindeki Trafik Işık yoğunluğunu yönetmeliğin hangi kriterlerine göre bu kadar fazla belirlediniz ki 8 tane (+1 Demiryolu geçişi) Trafik Işık bulunmakta. Veyahut Gölbaşı ilçesindeki araç ve yaya geçişinin yoğunluğu bu kadar fazla iken (en azında bir tane Bölge Trafik, bir Tane Hastane yolundaki Gaz istasyonun yanı olmak üzere) neden sadece 2 tane Trafik Işığı var. Pazarcık’ta yapılan doğru ise Gölbaşı’ndaki niye yanlış, Gölbaşı’ndaki doğru ise Pazarcık’taki niye yanlış. İşin garibi ikisi de trafik akışını olumsuz yönde etkiliyor.

Yolunuz her daim açık olsun, sağlıcakla.